W okresie jesiennym wielu posiadaczy kominków staje przed istotnym wyborem zakupu drewna opałowego do kominka. Na rynku dostępne jest drewno pochodzące z różnego rodzaju drzew. Przed zakupem odpowiedniego opału, warto zapoznać się z podstawowymi właściwościami drzewa. Najlepsze drewno do kominka to paliwo z drzew liściastych jak grab, dąb, jesion, takie drewno daje dużą ilość ciepła i spala się równomiernie.
Drzewa iglaste zawierają w sobie dużą ilość żywicy oraz mają tendencje do "strzelania". Podczas spalania żywica wydzielać będzie dość charakterystyczny zapach oraz sporą ilość dymu, co może prowadzić do zanieczyszczenia paleniska i komina.
Natomiast, decydując się na drzewo liściaste należy zastanowić się czy zakupić drewno z drzew miękkich czy twardych. Drewno z drzew twardych takich jak np. dąb spala się dłużej i daje więcej ciepła dzięki większej kaloryczności. Natomiast drzewa miękkie jak lipa, ma niższą kaloryczność, pali się krócej i daje mniejszą ilość ciepła.
Oprócz wyboru drewna do kominka, ważne jest miejsce w którym opał będzie przechowywany. Przechowywanie opału w suchym miejscu ma na celu obniżenie jego wilgotności, co zapewnia dłuższe i wydajniejsze spalanie. Można również rozważyć zakup opału z wyprzedzeniem i we własnym zakresie zatroszczyć się, aby je dosuszyć. Jeśli jednak potrzebujemy opału na już, zapytajmy o okres sezonowania oraz procent wilgotności.
GATUNEK DREWNA | ilość kg na 1 metr przestrzenny drewna kominkowego o wilgotności 25% | Wartość opałowa w Gj na 1 metr przestrzenny drewna kominkowego |
---|---|---|
Grab | 570 | 10,00 |
Grusza | 500 | 8,80 |
Buk |
490 | 8,40 |
Dąb | 470 | 8,30 |
Jabłoń |
465 | 8,22 |
Orzech | 460 | 8,10 |
Brzoza | 440 | 7,90 |
Sosna | 350 | 6,50 |
Wierzba | 240 | 4,00 |