Kuchnia

Codzienne korzystanie z kuchni sprawia, że wymaga ona regularnych porządków. Kosz z odpadami, zlew, w którym myjemy produkty i naczynia, blaty oraz deski do krojenia – na każdym kroku znajdziemy strefę narażoną na rozwój bakterii. Jak dbać o przestrzeń kuchni, aby była czysta i zadbana?

Każdego dnia kuchnia narażona jest na zabrudzenia i nieporządek. Utrzymanie czystości nie jest łatwe, ale nie jest też niemożliwe. Wystarczy systematyczne i regularne dbanie o poszczególne miejsca, zwłaszcza te mające kontakt z żywnością. Przedstawiamy skuteczne sposoby na poskromienie rozwoju bakterii oraz utrzymanie higieny w kuchni.

Lodówka

Zacznijmy od miejsca, w którym przechowujemy świeże produkty spożywcze. Lodówkę powinniśmy myć mniej więcej raz na 3-6 miesięcy. Zanim przystąpimy do porządków opróżniamy ją całkowicie, razem z zamrażalnikiem i rozmrażamy. Bardzo dokładnie myjemy wszelkie zakamarki, półki i pojemniki letnią wodą z płynem do mycia naczyń. Możemy dodatkowo przetrzeć półki wodą z octem lub kwaskiem cytrynowym. Ponadto, co tydzień zróbmy przegląd zawartości lodówki. Jeśli zauważymy, że coś się psuje, od razu to usuwamy, żeby nie zainfekowało kolejnych produktów. Szynkę i ser w plastrach przechowujemy w pojemnikach spożywczych lub w papierze śniadaniowym.

Zlew

Zadbajmy o to, aby naczynia zmywać od razu po posiłku i nie zostawiać ich na dłużej w zlewie. Wieczorem umyjmy także sam zlewozmywak mleczkiem lub płynem do mycia naczyń. Najwięcej bakterii gromadzi się w odpływie oraz na gąbce do zmywania. Raz na tydzień wymieniamy wszystkie czyściki, a do rur wsypujemy sodę oczyszczoną i zalewamy gorącą wodą. Pamiętajmy również o ścierkach kuchennych – co tydzień pierzemy je w wysokiej temperaturze 60-90 stopni oraz wymieniamy według potrzeby, np. po dniu pełnym gotowania i zmywania.

Blaty i deska do krojenia

Na blacie lub desce najczęściej przygotowujemy wszystkie posiłki. Blat zawsze wycieramy po skończonym gotowaniu, podobnie jak stół po jedzeniu. Jeśli deska do krojenia wykonana jest z plastiku myjemy ją po każdym użyciu, natomiast drewnianą wycieramy mokrą szmatką, posypujemy grubą solą i pocieramy połówką cytryny. Staramy się nie moczyć na dłużej drewna, bo zacznie się psuć. Po umyciu warto nasmarować deskę olejem spożywczym. Drewno doskonale sprawdza się do krojenia suchej żywności, np. chleba. Do pozostałych produktów lepsze będą deski wykonane ze szkła lub tworzyw sztucznych.

Kuchenka

Na często używanej kuchence gromadzi się tłuszcz, dlatego codziennie wieczorem warto przetrzeć ją mleczkiem do czyszczenia lub preparatem rozpuszczającym olej. Zawsze wycieramy ją do sucha ręcznikiem papierowym. Nie zapominajmy o piekarniku, najlepiej myć go zaraz po wystygnięciu, ponieważ świeży brud łatwiej i szybciej zejdzie. Przygotujmy sobie pastę z sody oczyszczonej oraz wody do mycia. Wstawmy na chwilę do środka żaroodporne naczynie z wodą i włączmy piekarnik. Powstająca para wodna pomoże usunąć zanieczyszczenia.

Wbrew pozorom o higienę w kuchni zadbamy szybko i bezproblemowo. Wystarczy na bieżąco usuwać powstałe podczas gotowania zanieczyszczenia, a na koniec dnia porządnie rozprawić się z bakteriami.

Tagi:

W Kuchni

Zazwyczaj czytane