Nieprzyjemny zapach w kuchni to problem wszystkich tych, którzy często własnoręcznie przyrządzają posiłki. Pieczenie lub smażenie ryb i mięsa, a także gotowanie różnych potraw skutkuje często długo unoszącym się aromatem tłuszczu i naszego obiadu. Wywietrzenie takiego zapachu jest trudne, zaś stosowanie chemicznych odświeżaczy powietrza w miejscu przechowywania i przygotowywania żywności nie jest zbyt dobrym pomysłem. Istnieją jednak proste sposoby, które w naturalny sposób zneutralizują zapachowe skutki naszego gotowania.
przypadku słabej cyrkulacji powietrza w pomieszczeniu, możemy ją poprawić stosując przy otwartym oknie wentylator powietrza. Odpowiednio ustawiony wentylator szybciej wywieje brzydki zapach z kuchni. Jeśli mamy kuchenkę z płytą, możemy na ciepłej, lecz nie gorącej płycie rozłożyć kilka skórek pomarańczy, które pod wpływem wysokiej temperatury wydzielą piękny aromat cytrusów. Podobny efekt uzyskamy gotując w wodzie przez pół godziny kilka cząstek cytryny wraz ze skórką – parująca woda będzie nadawała powietrzu cytrynowy aromat. Do wody można również dosypać kilka goździków.
Kolejnym sposobem jest rozłożenie na blasze z piekarnika papieru do pieczenia i posypania jej aromatycznymi przyprawami stosowanymi przy pieczeniu ciasta: cynamonu, cukru waniliowego. Wstawienie blachy do rozgrzanego do około 90 stopni piekarnika na około dwie godziny wypełni całe mieszkanie zapachem świeżo upieczonego ciasta i zneutralizuje brzydki swąd tłuszczu.
Polecanym sposobem jest też ustawienie w kuchni kilku miseczek wypełnionych albo zmieloną kawą albo sodą lub proszkiem do pieczenia. Pozostawione na wiele godzin naczynia z takim proszkiem powinny pochłonąć brzydkie zapachy.