Kuchnia
poniedziałek, 17 stycznia 2022 11:11
Przeglad-Domowy
Blat do kuchni – czym kierować się przy wyborze?
Przy projektowaniu wnętrza kuchni jedyną z ważniejszych decyzji jest wybór blatu. Musi on spełniać szereg założeń funkcjonalnych i estetycznych. Watro także postawić na trwałość, gdyż blat ma nam służyć latami.
Cechy dobrego blatu:
- Odpowiednie wymiary - powinien mieć szerokość minimum 60cm, najlepiej 80cm. Wysokość należy dostosować do osoby najczęściej z niego korzystającej - średnio jest to 85cm, a część służąca za stół nie powinna przekraczać 75cm.
- Trwałość i odporność na: wilgoć, wysoką temperaturę, detergenty, mechaniczne uszkodzenia i obciążenia.
- Wygoda użytkowania - łatwy do czyszczenia, nie niszczący się podczas częstego korzystania, posiadający ergonomiczne (najlepiej obłe) kształty - nie utrudniający przez to przemieszczania się po kuchni.
- Estetyka - blat jest ważnym elementem dekoracyjnym, powinien więc dobrze komponować się z wystrojem całej kuchni. Powinien być dopasowany kolorystycznie do mebli, płytek, ścian, podług czy elementów dekoracyjnych.
Rodzaje blatów kuchennych:
Drewniane
- Zalety: Są miękkie i można z nich wycinać różne kształty. Możliwe jest odnawianie poprzez cyklinowanie i wielokrotne lakierowanie.
Wady: Stawianie gorących naczyń może pozostawiać trwałe ślady. Mogą pojawiać się uszkodzenia powierzchni podczas krojenia. Lakier z powierzchni stopniowo się ściera, a jeżeli pokryty jest tylko olejem to zapewne ściemnieje po pewnym czasie.
- Odmianą drewnianych są płyty wiórowe pokryte laminatem, czyli tzw. postforming. To najpopularniejszy rodzaj, dostępny w wielu kolorach oraz dość trwały.
- Zalety: Odporny na temp. do 180 stopni Celsjusza, łatwa do czyszczenia, nie uszkadzają go chemikalia.
Wady: Dość miękki - podatny na zarysowania (nie powinno się na nim kroić bezpośrednio). Nie zabezpieczone krawędzie blatu dość łatwo chłoną wodę i pęcznieją.
Kamienne
- Produkowane z granitu, marmuru, lub trawertynu. Trzeba poddawać je impregnacji specjalnymi preparatami, które chronią go przed uszkodzeniami i zabrudzeniami.
- Zalety: Wyjątkowa odporność na wszelkie uszkodzenia: nie pęka, nie rysuje się, nie pozostają ślady po gorących naczyniach
Wady: Sporo waży, musi więc być oparty na wytrzymałych meblach.
Kompozytowe
- Wykonane z tworzywa będącego mieszanką składników mineralnych, żywicy akrylowej oraz pigmentów.
- Zalety: Łatwo poddają się formowaniu tworząc nawet najbardziej finezyjne kształty. Materiał odporny jest na rysy oraz temp. aż do 190 stopni Celsjusza.
- Wady: Jeżeli blat sąsiaduje bezpośrednio z płytą grzewczą to krawędź powinno się okleić taśmą termoizolacyjną, gdyż temp. wyższe niż 200 stopni Celsjusza powodują pękanie kompozytu (jeżeli wystąpią ubytki to można je uzupełnić tym samym kompozytem).
Metalowe
- wytwarzane z aluminium, stali kwasoodpornej lub blachy miedzianej.
- Zalety: Wysoce higieniczny materiał, gdyż nie gromadzą się na nim drobnoustroje (z tego powodu często stosowany jest w gastronomii). Odporny na uszkodzenia mechaniczne oraz wysokie temperatury. Blacha kwasoodporna nie koroduje pod wpływem wilgoci.
- Wady: Wymagają solidnego metalowego stelażu do podparcia. Ciężko nadać im oryginalny kształt, gdyż są mało plastyczne. Widać na nich wszelkie zabrudzenia, więc często wymagają mysia i polerowania. Blaty miedziane z czasem pokrywają się patyną.