Kuchnia

Panele do kuchni to jedna z najlepszych opcji wykończenia ścian obok położenia kafelków. Są coraz łatwiejsze w montażu i w utrzymaniu czystości, a wybór rośnie z roku na rok. Sprawdź czym się kierować wybierając panele do kuchni.

Wprawdzie na rynku powszechnie dostępne są już m.in. farby łatwo zmywalne, to nie musimy się do nich ograniczać, gdy dekorujemy ściany, ani wykorzystywać tradycyjnych kafelków.

Jakie panele sprawdzą się w kuchni?

Na rynku istnieje kilkanaście rodzajów paneli do wnętrz, ale tylko niektóre z nich nadają się na panele do kuchni. Należą do nich:

  • Panele drewniane – panele drewniane są bardzo wytrzymałe (jeśli wybierzemy odpowiedni gatunek drewna, jak dąb czy buk), dlatego śmiało poleca się je do kuchni, a do tego są bardzo atrakcyjne, ładnie komponują się z podstawowymi kolorami i nadają ciepłego charakteru. By jednak wytrwały dłużej, wymagają regularnej pielęgnacji i impregnacji. Czynności te można wykonać w pełni samodzielnie przy wykorzystaniu odpowiednich preparatów. Gwarantujemy jednak, że drewno odwdzięczy się pięknym wyglądem i trwałością.
  • Panele z laminatu – laminaty to tworzywa powstające z połączenia dwóch materiałów o różnej charakterystyczne. Mogą przypominać drewno, a nawet być odporniejsze na uderzenia i zabrudzenia, jednak efekt wizualny nie zawsze będzie tak udany. By nie przestrzelić kolorystycznie, wybierajmy bezpieczne, ciemne odcienie laminatu, które estetycznie i wizualnie pomogą przy okazji oddzielić aneks kuchenny od reszty mieszkania.
  • Panele z PCV – są powszechnie wykorzystywane również w pozostałych pomieszczeniach, np. w łazience czy salonie, i nie bez powodu mają wzięcie w gastronomii. Są bowiem lekkie i łatwe w instalacji, stosunkowo tanie, a przy tym bardzo wytrzymałe. Wybrane panele potrafią też wytłumić pomieszczenie i są odporne na odbarwienia i głębsze zabrudzenia. Minusem paneli z PCV jest ich niezbyt estetyczna forma, która może drażnić oko.
  • Panele drewniane – nadają się do kuchni pod względem użytkowym, są łatwe w utrzymaniu i bardzo żywotne. Wykonuje się je z materiałów drewnianych, a dokładniej drewnopochodnych. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu stosowało się je nie tylko w kuchni, ale także w przedpokoju czy salonie. Niestety optycznie pomniejszają i obniżają standard mieszkania, dlatego polecamy je jedynie miłośnikom kultury retro.
  • Panele szklane – panele szklane potrafią być bardzo ładnie wykonane i nie przypominać szkła, lecz bardziej ceramikę. Zastosowanie znajdują głównie w kuchniach i łazienkach, a także w gastronomii ze względu na ładny wygląd i łatwość w utrzymaniu ich w czystości. Jedynym minusem szklanych paneli w kuchni jest narażenie ich na stłuczenie – to tutaj często spadają nam grube naczynia, garnki czy inne ciężkie przedmioty. Sprawdzajmy więc wytrwałość tego materiału konsultując zakup z doradcą w sklepie.

Łatwe w montażu

By zamontować panele ścienne w kuchni, nie musimy być mistrzami budownictwa. Producenci coraz częściej oferują nam panele, które instaluje się niezwykle łatwo, niczym zabawkowe klocki. Potrzeba do tego odpowiednio przygotowanej, równej powierzchni ściennej, odrobiny specjalnego kleju i trochę siły, by docisnąć panel do ściany. Aby zbytnio się nie napracować, polecamy wybierać panele o większej powierzchni do 1 metra, dzięki czemu szybciej zapełnimy całą ścianę.

Świetnie nadają się do kuchni także panele ścienne, których bogaty wybór na rynku może przyprawić o zawrót głowy. Jedną z najbogatszych i nowoczesnych ofert posiada powszechnie znana IKEA - https://www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/kitchen/19121 .

Zanim jednak wyposażysz się w panele, zobacz, co powinieneś o nich wiedzieć.

Zazwyczaj czytane