Różne, Porady

Pierogi śmiało można nazwać polskim daniem narodowym. Ruskie, mięsne, z serem czy sezonowymi owocami cieszą się ogromną popularnością. Serwuje je niejedna pierogarnia w Gdańsku, Wrocławiu, Krakowie oraz wielu innych miastach. Okazuje się jednak, że wśród propozycji pojawiają się bardziej zaskakujące warianty pierogów. Poznaj je.

Ponad 70 proc. Polaków, zamawiających domowe dania online, wybiera pierogi – tak wynika z raportu Talerz Polaka 2015 opublikowanego przez PizzaPortal.pl. Chociaż wybór zwykle ogranicza się do tych najbardziej klasycznych wersji, rodacy coraz chętniej chcą doświadczać nowych doznań smakowych. Pierogarnie w Gdańsku, Poznaniu oraz pozostałych miastach wychodzą im naprzeciw.

Kasza i ser – połączenie doskonałe

Połączenia kaszy i sera jest dość zaskakujące, ponieważ twaróg najczęściej występuje z ziemniakami. Okazuje się jednak, że taka nowoczesna i zdrowa kombinacja jest równie smaczna.

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 300 ml gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • dwie szczypty soli
  • 230 g kaszy jęczmiennej
  • 500 g sera białego
  • 1 jajko
  • pieprz.

Zagnieć ciasto na pierogi, mieszając mąkę z solą i olejem, a następnie dodając wody.

Ugotuj kaszę w szklance osolonej wody i odstaw pod przykryciem do ostygnięcia. Ser wymieszaj z jajkiem, a następnie dodaj kaszę. Całość dopraw do smaku.

Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 mm, wykrój koła i nakładaj farsz. Ulepione pierogi wrzuć do gorącej lekko osolonej wody. Podawaj ze skwarkami lub śmietaną.

Ser i kokos – na słodki obiad lub podwieczorek

Kto powiedział, że obiad musi być tylko wytrawny? Od czasu do czasu chętnie zjemy coś słodkiego, ot choćby pierogi. Połączenie sera i kokosa jest dość specyficzne, ale... przepyszne.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 210 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g sera białego
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 150 g białej czekolady.

Zagnieć ciasto na pierogi, łącząc mąkę z solą, jajkiem i masłem oraz stopniowo dolewając wody. Gdy będzie miękkie i elastyczne, owiń je folią spożywczą.

Przemiel ser i dodaj do niego wiórki kokosowe. Czekoladę zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w kostkę. Dodaj do nadzienia.

Z ciasta wytnij koła lub kwadraty i nakładaj farsz. Po ulepieniu pierogów, gotuj je w gorącej wodzie – aż do wypłynięcia.

Szukasz innych smaków? Zamów pierogi z dostawą do domu

To zaledwie kilka przepisów, które zainspirują Cię do poszukiwania innych zaskakujących smaków. Szybko i łatwo je odnajdziesz, zamawiając pierogi online – z dostawą pod wskazany adres. Wystarczy, że skorzystasz z serwisu gastronomicznego – ze swoją ofertą czeka tam niejedna pierogarnia w Gdańsku, Wrocławiu czy Rzeszowie. Wybierz z menu danie, które najbardziej zaskakuje swoją odmiennością i przekonaj się o jego smaku.

Zazwyczaj czytane