Gaśnice stanowią podstawowe elementy wyposażenia przeciwpożarowego. Są stosunkowo łatwe w obsłudze, co dzięki ich odpowiedniemu rozmieszczeniu może pozwolić na podjęcie skutecznej akcji gaśniczej i zminimalizowanie szkód spowodowanych pożarem. Warto przy tym wiedzieć, że istnieje kilka rodzajów gaśnic, a ich wybór nigdy nie powinien być kwestią przypadku. W tym artykule skupimy się na gaśnicy ABF, wyjaśniając, jakie pożary można nią gasić i tym samym w jakich zastosowaniach taka gaśnica sprawdzi się najlepiej. Zapraszamy do lektury.
Gaśnica ABF to gaśnica pianowa, która stanowi uniwersalny rodzaj środka gaśniczego, szczególnie dobrze nadający się do gaszenia pożarów olejów i tłuszczów jadalnych. Z tego względu gaśnice ABF bywają nazywane gaśnicami gastronomicznymi i są podstawowym wyposażeniem przeciwpożarowym m.in. restauracji czy profesjonalnych kuchni.
Gaśnice ABF są cenione za łatwość obsługi. Ich prosta konstrukcja umożliwia skuteczne użycie gaśnicy nawet przez osoby bez specjalistycznego przeszkolenia, co w naturalny sposób zwiększa szansę na opanowanie pożaru na wczesnym etapie.
Wspomnijmy o wysokiej niezawodności gaśnic typu ABF, które są stale gotowe do użycia niezależnie od okresu ich przechowywania (oczywiście pod warunkiem regularnego przeprowadzania przeglądów).
Bardzo ważną zaletą gaśnic ABF jest ich uniwersalność. Choć zastosowany w nich środek gaśniczy jest dedykowany gaszeniu pożarów tłuszczów i olejów spożywczych, to takie gaśnice mogą być wykorzystywane do walki z ogniem o zupełnie innym źródle (drewno, papier, benzyna, parafina etc.).
Gaśnice ABF są idealnym wyborem dla właścicieli lokali gastronomicznych, natomiast ich zastosowanie jest znacznie szersze. Oznaczenie ABF odnosi się do grup pożarów, które mogą być skutecznie gaszone przy wykorzystaniu wypełniającej gaśnicę piany. Mowa o:
Gaśnice ABF są również odpowiednie do gaszenia urządzeń elektrycznych o napięciu do 1000V, pod warunkiem zachowania minimalnej odległości 1 metra.
Podstawowym zakresem zastosowania gaśnic ABF jest używanie ich tam, gdzie istnieje ryzyko wystąpienia pożaru tłuszczów i olejów. Poniżej znajdziesz przykłady miejsc, w których gaśnica ABF powinna stanowić elementarny środek ochrony przeciwpożarowej:
W lokalach gastronomicznych, takich jak restauracje, bary, kawiarnie czy popularne food trucki, występuje wysokie ryzyko pożarów związanych z używaniem tłuszczów i olejów. Gaśnice ABF mogą zapobiec rozprzestrzenieniu się pożaru i tym samym minimalizować zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi.
Gaśnice ABF stanowią częste wyposażenie zakładów produkcyjnych oraz magazynów, czyli środowisk, w których przechowywane są materiały łatwopalne, takie jak chociażby kartony, różnego rodzaju substancje chemiczne etc.
Gaśnice ABF mogą być niezastąpione w sytuacjach awaryjnych, do których dochodzi w przestrzeniach biurowych, umożliwiając np. szybkie ugaszenie pożaru dokumentów czy sprzętu elektronicznego.
Gaśnice ABF są również dobrym wyborem do wzmocnienia ochrony przeciwpożarowej domów i mieszkań. Warto umieścić co najmniej po jednej gaśnicy w kuchni, w garażu oraz w pomieszczeniu gospodarczym.
Więcej przykładów zastosowania gaśnic ABF znajdziesz w artykule na stronie https://sorbex.pl/gasnica-abf-co-warto-o-niej-wiedziec/.
Szeroki wybór gaśnic ABF w różnych wariantach pojemności znajdziesz w stałej ofercie sklepu internetowego SORBEX. Znajdź gaśnicę dla siebie i zamów ją wygodnie online na https://sorbex.pl/sklep/14-gasnice.