Wokół domu

Żyzna gleba to podstawowy warunek, dzięki któremu wiosną uprawiane przez Ciebie kwiaty ozdobne, warzywa lub owoce mogą być zdrowe i piękne. Na czym polega użyźnianie gleby i co na nie wpływa? Dowiedz się tego z naszego artykułu!

Żyzność to tyle, co zdolność gleby do zaspokajania potrzeb odżywczych roślin. O żyzności gleby w Twoim ogrodzie decyduje wiele czynników, wzajemnie od siebie zależnych, wśród których warto wymienić przede wszystkim:

  • stosowanie płodozmianu – bez tej klasycznej metody uprawy gleba ulega szybkiemu wyjałowieniu;
  • używanie nawozów organicznych – bez zapewnienia glebie naturalnego nawozu stopniowo przestaje ona być dobrym środowiskiem dla rozwoju roślin;
  • naturalne właściwości gleby – jej zwartość, odczyn czy aktywność mikrobiologiczna.

ZIEMOVIT pomoże Ci poprawić żyzność gleby tak, aby Twój ogród rozkwitnął życiem na wiosnę – wystarczy stosować się do kilku prostych porad.

Żyzność gleby a jej struktura

Żyzna gleba to taka, która ma odpowiednią sypkość i odpowiedni ciężar. Nie jest ani przesadnie zbita, ani zbyt luźna, dzięki czemu nie traci zbyt dużej ilości składników odżywczych w wyniku nadmiernego parowania wody lub utrzymywania się zbyt dużej ilości wody. W zależności od tego, z jaką strukturą masz do czynienia, użyźnianie gleby będzie przebiegało nieco inaczej:

  • Gleba ciężka spulchnij glebę przy pomocy łopaty, glebogryzarki lub pługu (w zależności od rozmiarów terenu, na którym chcesz uprawiać rośliny). Możesz także skorzystać z profesjonalnego aeratora o długich kolcach – zapewni glebie dopływ powietrza, dzięki czemu mikroorganizmy będą miały lepsze warunki do rozwoju.

Dobry sposób na poprawę żyzności gleby ciężkiej stanowi tzw. ściółkowanie (mulczowanie), polegające na przykryciu jej warstwą świeżo skoszonej trawy, liści, kory lub niedojrzałego kompostu;

  • Gleba lekka – pozytywnie na żyzność gleby wpłynie dosypanie do niej ziemi o bardziej zwartej strukturze oraz większej wilgotności, takiej jak np. torf ogrodniczy odkwaszony ZIEMOVIT. To również dobre rozwiązanie w przypadku gleby o odczynie kwasowym, która działa negatywnie na plony.

Warto pamiętać, że to, jakie metody poprawy żyzności zastosujesz, zależy nie tylko od struktury gleby, ale także od tego, co chcesz na niej uprawiać. Część roślin będzie się czuła lepiej w środowisku kwasowym, a część – w zasadowym lub obojętnym.

Żyzna gleba a zawartość próchnicy

Próchnica to tyle, co produkt rozkładu materii organicznej (liści, źdźbeł traw, pędów roślin, gałęzi), który oddziałuje dodatnio na takie właściwości gleby, jak jej struktura czy skład biologiczno-chemiczny. Podczas użyźniania gleby musisz zatem brać pod uwagę, czy w ziemi jest dostatecznie dużo próchnicy. Jak to zrobić w naturalny sposób?

  • Gdy po uprawie np. truskawek czy pomidorów w ziemi pozostaną obumarłe pędy i liście, to nie wyrywaj ich, lecz przekop ją razem z nimi;
  • Wczesną wiosną dodaj do ziemi nawóz organiczny, który możesz przygotować samemu w swoim ogrodzie, czyli dobrze rozłożony kompost o czarnej barwie.

Po zadbaniu o żyzność gleby możesz przystąpić do stosowania specjalistycznych produktów, dzięki którym zapewnisz swoim roślinom zdrowy rozwój oraz odporność na choroby. Uniwersalny granulowany nawóz ogrodniczy ZIEMOVIT odżywi większość warzyw oraz roślin ozdobnych rosnących w Twoim ogrodzie, a dodatkowo poprawi ich gospodarkę wodną.

Tagi:

Zazwyczaj czytane