Różne, Porady

Pierogi śmiało można nazwać polskim daniem narodowym. Ruskie, mięsne, z serem czy sezonowymi owocami cieszą się ogromną popularnością. Serwuje je niejedna pierogarnia w Gdańsku, Wrocławiu, Krakowie oraz wielu innych miastach. Okazuje się jednak, że wśród propozycji pojawiają się bardziej zaskakujące warianty pierogów. Poznaj je.

Ponad 70 proc. Polaków, zamawiających domowe dania online, wybiera pierogi – tak wynika z raportu Talerz Polaka 2015 opublikowanego przez PizzaPortal.pl. Chociaż wybór zwykle ogranicza się do tych najbardziej klasycznych wersji, rodacy coraz chętniej chcą doświadczać nowych doznań smakowych. Pierogarnie w Gdańsku, Poznaniu oraz pozostałych miastach wychodzą im naprzeciw.

Kasza i ser – połączenie doskonałe

Połączenia kaszy i sera jest dość zaskakujące, ponieważ twaróg najczęściej występuje z ziemniakami. Okazuje się jednak, że taka nowoczesna i zdrowa kombinacja jest równie smaczna.

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 300 ml gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • dwie szczypty soli
  • 230 g kaszy jęczmiennej
  • 500 g sera białego
  • 1 jajko
  • pieprz.

Zagnieć ciasto na pierogi, mieszając mąkę z solą i olejem, a następnie dodając wody.

Ugotuj kaszę w szklance osolonej wody i odstaw pod przykryciem do ostygnięcia. Ser wymieszaj z jajkiem, a następnie dodaj kaszę. Całość dopraw do smaku.

Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 mm, wykrój koła i nakładaj farsz. Ulepione pierogi wrzuć do gorącej lekko osolonej wody. Podawaj ze skwarkami lub śmietaną.

Ser i kokos – na słodki obiad lub podwieczorek

Kto powiedział, że obiad musi być tylko wytrawny? Od czasu do czasu chętnie zjemy coś słodkiego, ot choćby pierogi. Połączenie sera i kokosa jest dość specyficzne, ale... przepyszne.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 210 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g sera białego
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 150 g białej czekolady.

Zagnieć ciasto na pierogi, łącząc mąkę z solą, jajkiem i masłem oraz stopniowo dolewając wody. Gdy będzie miękkie i elastyczne, owiń je folią spożywczą.

Przemiel ser i dodaj do niego wiórki kokosowe. Czekoladę zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w kostkę. Dodaj do nadzienia.

Z ciasta wytnij koła lub kwadraty i nakładaj farsz. Po ulepieniu pierogów, gotuj je w gorącej wodzie – aż do wypłynięcia.

Szukasz innych smaków? Zamów pierogi z dostawą do domu

To zaledwie kilka przepisów, które zainspirują Cię do poszukiwania innych zaskakujących smaków. Szybko i łatwo je odnajdziesz, zamawiając pierogi online – z dostawą pod wskazany adres. Wystarczy, że skorzystasz z serwisu gastronomicznego – ze swoją ofertą czeka tam niejedna pierogarnia w Gdańsku, Wrocławiu czy Rzeszowie. Wybierz z menu danie, które najbardziej zaskakuje swoją odmiennością i przekonaj się o jego smaku.

Warto wiedzieć, Porady

Jak wybrać siewnik do warzyw?

Precyzja. To jedna z najważniejszych cech, które muszą posiadać dobre siewniki do warzyw. Od precyzji wysiewu zależy wielkość przyszłych plonów. Si...

Elementy, które pomogą Ci ogrodzić taras

Przy wielu polskich domach znajdują się tarasy, niektóre z nich zajmują nawet kilkanaście metrów kwadratowych, podczas gdy inne pozwalają wyłącznie na...

Kartony różnych rozmiarów. Do czego się je wykorzystuje?

Kartony, czyli tekturowe pudełka są nieodłącznym elementem przechowywania, transportu, wysyłki oraz przeprowadzek. Dzięki różnym formatom i wielkościom umożliwiają bezpieczne zap...