Kuchnia

Blat do kuchni – czym kierować się przy wyborze.
Przy projektowaniu wnętrza kuchni jedyną z ważniejszych decyzji jest wybór blatu. Musi on spełniać szereg założeń funkcjonalnych i estetycznych. Watro także postawić na trwałość, gdyż blat ma nam służyć latami.

Cechy dobrego blatu:

  • Odpowiednie wymiary - powinien mieć szerokość minimum 60cm, najlepiej 80cm. Wysokość należy dostosować do osoby najczęściej z niego korzystającej - średnio jest to 85cm, a część służąca za stół nie powinna przekraczać 75cm.
  • Trwałość i odporność na: wilgoć, wysoką temperaturę, detergenty, mechaniczne uszkodzenia i obciążenia.

Wygoda użytkowania - łatwy do czyszczenia, nie niszczący się podczas częstego korzystania, posiadający ergonomiczne (najlepiej obłe) kształty - nie utrudniający przez to przemieszczania się po kuchni.

  • Estetyka - blat jest ważnym elementem dekoracyjnym, powinien więc dobrze komponować się z wystrojem całej kuchni. Powinien być dopasowany kolorystycznie do mebli, płytek, ścian, podług czy elementów dekoracyjnych.

Rodzaje blatów kuchennych:

  • Drewniane

Zalety: Są miękkie i można z nich wycinać różne kształty. Możliwe jest odnawianie poprzez cyklinowanie i wielokrotne lakierowanie.
Wady: Stawianie gorących naczyń może pozostawiać trwałe ślady. Mogą pojawiać się uszkodzenia powierzchni podczas krojenia. Lakier z powierzchni stopniowo się ściera, a jeżeli pokryty jest tylko olejem to zapewne ściemnieje po pewnym czasie.

Odmianą drewnianych są płyty wiórowe pokryte laminatem, czyli tzw. postforming. To najpopularniejszy rodzaj, dostępny w wielu kolorach oraz dość trwały.

Zalety: Odporny na temp. do 180 stopni Celsjusza, łatwa do czyszczenia, nie uszkadzają go chemikalia.
Wady: Dość miękki - podatny na zarysowania (nie powinno się na nim kroić bezpośrednio). Nie zabezpieczone krawędzie blatu dość łatwo chłoną wodę i pęcznieją.

  • Kamienne - Produkowane z granitu, marmuru, lub trawertynu. Trzeba poddawać je impregnacji specjalnymi preparatami, które chronią go przed uszkodzeniami i zabrudzeniami.

Zalety: Wyjątkowa odporność na wszelkie uszkodzenia: nie pęka, nie rysuje się, nie pozostają ślady po gorących naczyniach
Wady: Sporo waży, musi więc być oparty na wytrzymałych meblach.

  • Kompozytowe - Wykonane z tworzywa będącego mieszanką składników mineralnych, żywicy akrylowej oraz pigmentów.

Zalety: Łatwo poddają się formowaniu tworząc nawet najbardziej finezyjne kształty. Materiał odporny jest na rysy oraz temp. aż do 190 stopni Celsjusza.
Wady: Jeżeli blat sąsiaduje bezpośrednio z płytą grzewczą to krawędź powinno się okleić taśmą termoizolacyjną, gdyż temp. wyższe niż 200 stopni Celsjusza powodują pękanie kompozytu (jeżeli wystąpią ubytki to można je uzupełnić tym samym kompozytem).

Metalowe - wytwarzane z aluminium, stali kwasoodpornej lub blachy miedzianej.

Zalety: Wysoce higieniczny materiał, gdyż nie gromadzą się na nim drobnoustroje (z tego powodu często stosowany jest w gastronomii). Odporny na uszkodzenia mechaniczne oraz wysokie temperatury. Blacha kwasoodporna nie koroduje pod wpływem wilgoci.
Wady: Wymagają solidnego metalowego stelażu do podparcia. Ciężko nadać im oryginalny kształt, gdyż są mało plastyczne. Widać na nich wszelkie zabrudzenia, więc często wymagają mysia i polerowania. Blaty miedziane z czasem pokrywają się patyną.