Kuchnia

Blat do kuchni – czym kierować się przy wyborze.
Przy projektowaniu wnętrza kuchni jedyną z ważniejszych decyzji jest wybór blatu. Musi on spełniać szereg założeń funkcjonalnych i estetycznych. Watro także postawić na trwałość, gdyż blat ma nam służyć latami.

Cechy dobrego blatu:

  • Odpowiednie wymiary - powinien mieć szerokość minimum 60cm, najlepiej 80cm. Wysokość należy dostosować do osoby najczęściej z niego korzystającej - średnio jest to 85cm, a część służąca za stół nie powinna przekraczać 75cm.
  • Trwałość i odporność na: wilgoć, wysoką temperaturę, detergenty, mechaniczne uszkodzenia i obciążenia.
  • Wygoda użytkowania - łatwy do czyszczenia, nie niszczący się podczas częstego korzystania, posiadający ergonomiczne (najlepiej obłe) kształty - nie utrudniający przez to przemieszczania się po kuchni.
  • Estetyka - blat jest ważnym elementem dekoracyjnym, powinien więc dobrze komponować się z wystrojem całej kuchni. Powinien być dopasowany kolorystycznie do mebli, płytek, ścian, podług czy elementów dekoracyjnych.

Rodzaje blatów kuchennych:

Drewniane

  • Zalety: Są miękkie i można z nich wycinać różne kształty. Możliwe jest odnawianie poprzez cyklinowanie i wielokrotne lakierowanie.
    Wady: Stawianie gorących naczyń może pozostawiać trwałe ślady. Mogą pojawiać się uszkodzenia powierzchni podczas krojenia. Lakier z powierzchni stopniowo się ściera, a jeżeli pokryty jest tylko olejem to zapewne ściemnieje po pewnym czasie.
  • Odmianą drewnianych są płyty wiórowe pokryte laminatem, czyli tzw. postforming. To najpopularniejszy rodzaj, dostępny w wielu kolorach oraz dość trwały.
  • Zalety: Odporny na temp. do 180 stopni Celsjusza, łatwa do czyszczenia, nie uszkadzają go chemikalia.
    Wady: Dość miękki - podatny na zarysowania (nie powinno się na nim kroić bezpośrednio). Nie zabezpieczone krawędzie blatu dość łatwo chłoną wodę i pęcznieją.

Kamienne

  • Produkowane z granitu, marmuru, lub trawertynu. Trzeba poddawać je impregnacji specjalnymi preparatami, które chronią go przed uszkodzeniami i zabrudzeniami.
  • Zalety: Wyjątkowa odporność na wszelkie uszkodzenia: nie pęka, nie rysuje się, nie pozostają ślady po gorących naczyniach
    Wady: Sporo waży, musi więc być oparty na wytrzymałych meblach.

Kompozytowe

  • Wykonane z tworzywa będącego mieszanką składników mineralnych, żywicy akrylowej oraz pigmentów.
  • Zalety: Łatwo poddają się formowaniu tworząc nawet najbardziej finezyjne kształty. Materiał odporny jest na rysy oraz temp. aż do 190 stopni Celsjusza.
  • Wady: Jeżeli blat sąsiaduje bezpośrednio z płytą grzewczą to krawędź powinno się okleić taśmą termoizolacyjną, gdyż temp. wyższe niż 200 stopni Celsjusza powodują pękanie kompozytu (jeżeli wystąpią ubytki to można je uzupełnić tym samym kompozytem).

Metalowe

  • wytwarzane z aluminium, stali kwasoodpornej lub blachy miedzianej.
  • Zalety: Wysoce higieniczny materiał, gdyż nie gromadzą się na nim drobnoustroje (z tego powodu często stosowany jest w gastronomii). Odporny na uszkodzenia mechaniczne oraz wysokie temperatury. Blacha kwasoodporna nie koroduje pod wpływem wilgoci.
  • Wady: Wymagają solidnego metalowego stelażu do podparcia. Ciężko nadać im oryginalny kształt, gdyż są mało plastyczne. Widać na nich wszelkie zabrudzenia, więc często wymagają mysia i polerowania. Blaty miedziane z czasem pokrywają się patyną.

Kuchnia

Urządzamy kuchnię, rodzaje układów, na co zwrócić uwagę

Remont kuchni to prawdziwe wyzwanie nawet dla wytrawnych architektów wnętrz. Zlewozmywak stalowy czy granitowy, podwieszany czy zintegrowany? Jaki blat, jaka po...

Jak wybrać blat do kuchni, który najlepszy?

Blat do kuchni – czym kierować się przy wyborze. Przy projektowaniu wnętrza kuchni jedyną z ważniejszych decyzji jest wybór blatu. Mu...

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu w kuchni

Nieprzyjemny zapach w kuchni to problem wszystkich tych, którzy często własnoręcznie przyrządzają posiłki. Pieczenie lub smażenie ryb i mięsa, a ta...